Tämä päivä meni pitkälti opiskellen englantia. Käytin siihen aika monta tuntia. Tulostakin näytti syntyvän. Nousin Worddiven viikkotilastossa TOP10 edistyjien joukkoon. Mutta sitten alkoikin kielioppikurssi ja etenemistahti kyllä hidastuu.  Eipä kauaa enää topkympissä roikuta… Ei siitä enempää.

Kieltenopiskelu on tällaiselle lähes viiskymppiselle aivan eri juttu kuin esim. perillisilleni. Oma ikäluokka ei ole päässyt samalla lailla kansainvälisyyteen kiinni kuin kymmenenkin vuotta nuoremmat ikäluokat.

Jo kymmenen vuotta nuoremmille englannin kieli ei ole edes kielitaito, se on ihan perusosaamista. Saatikka tämän päivän teini-ikäisille. Joku jossain kertoikin, että tämän hetken nuorissa on ensimmäiset ikäluokat, joissa poikien kielitaito on parempi kuin tytöillä. Johtuu varmaankin pelaamisesta. Ja Youtubesta. Sen huomaa kyllä omankin pojan (13 v.) kohdalla, hän on jo vuosia jutellut  tuntitolkulla englanninkielisten kavereidensa kanssa skypessä, samalla koneella touhuten.

Onneksi kaikille löytyy mahdollisuuksia opiskeluun jos vaan tahtoa ja ennen kaikkea asennetta löytyy.

Coworkin väellä näkyi olevan tiistai-illalle dinner Baixassa olevassa Bella Ciao-ravintolassa. Ja ennen sitä  alkujuomat Crafty Cornerissa, josta pitäisi löytyä paikallisia käsityöoluita. Pakko siis  joustaa tiistaina iltatöihin. Samalla viettävät coworkin Nathalien läksiäisiä. Hän lähtee takaisin Hollantiin. Hän on aiemmin mainitun Katyn kollegoita.

Katselin Airbnb:sta aktiviteettejä. Siellähän yksityiset henkilöt voivat tarjota erilaisia ohjelmapalveluita pientä maksua vastaan. Sieltä löytyy runsaasti tarjontaa kaupunkikävelyistä ja  museovisiiteistä yksityisiin fado-iltoihin.  Vaikka nuo museot ja nähtävyydet kiinnostavia ovatkin, laitan painoa käytännön kieliopinnoille ja valitsen ehkä jotain tuolta ”Portugalilaisia makuja”-osiosta. Miltä tuntuisi juusto- ja viini-ilta jonkin lissabonilaisen kodin keittiöpöydän ääressä. Kerron sitten myöhemmin kokemuksesta.

Ensimmäinen valintani taitaa osua jonkin tämän kategorian tarjoomaan.

Kotiin päästyäni taidankin alkaa tarjota turisteille ohjelmapalveluita. Vaikkapa reissuja Tapparan lätkäpeleihin,  pubikierroksia länsi-Tampereella tai ostoskierrosta Tampereen kauppahallissa.

Huomisella luvattu noin 18 asteen lämpöä. Taitaa tämä talvi alkaa taittumaan täälläkin.