Itse en ole vilja-allergikko tai keliaakikko, mutta kun perhepiirissä on vilja-allergikko on tottunut silmäilemään tarjontaa myös siitä näkökulmasta ja kyllähän näitä meidän allergikon kanssa täällä paikan päällä testailtiinkin. Ja toki kala-allergikkona silmä on vähän tarkempi erikoisruokien suhteen.

Yleinen tietoisuus allergioista ei Lissabonissa ole samaa vahvaa laatua kuin koti-Suomessa, mutta kyllä täällä gluteenittoman ruokavalion matkaajakin hyvin syö.  Ravintoloista löytyy usein gluteenittomia vaihtoehtoja ja henkilökunta on täällä kuitenkin melko avuliasta.  Vilja-allergiat ja keliakia ovat tuskin täällä niin yleisiä kuin meillä Suomessa, joten usein glutenfree-maininnan yhteydessä on myös sanat organic ja vegan. Monista Lissabon-blogeista löytyy vinkkejä gluteenittomiin ja  samalla usein myös kasvisruokiin.   

Kokosin omaan listaan muutamia vastaantulleita juttuja, mitä normaalilla viikonloppumatkalla ei muuten ehkä tulisi kokeiltua.

Gluteeniton Pastel de nata

Ensimmäisen coworkin naapurista löytyi pieni kahvila, nimeltään Zarzuela. Kahvilan ikkunassa oli näyttävät teippaukset gluteenittomista vaihtoehdoista. Yllätys olikin suuri, kun menimme perheemme vilja-allergikon kanssa sinne. Kahvilan tarjonta näyttikin olevan liki kokonaan gluteenitonta. Löytyi Pastel de natan lisäksi monia muita suolaisia ja makeita leivonnaisia kuten vohveleita ja pizzaakin.  Pastel de nataa maistoinkin.  Makumaailma oli hyvin samankaltainen kuin vehnäpohjaisissa.

Zarzuelan löydät osoitteesta R. Bernardino Costa 21-23   Paikan läheltä löytyy Telepizza, josta alla enemmen juttua sekä pikkuinen baari SamaSama, joka näyttää mainostavan myös gluteenitonta tarjontaa.

Tapiocariat

Tämä upouusi Beiju-tapiocaria sijaitsee Hotel Mundialin kivijalassa. Rossion aukiolta matkaa muutama sata metriä.

Lissabonin vahvoista yhteyksistä Brasiliaan juontuu se, että kaupungista löytyy tapiocaravintoloita, tapiocarioita.  Niitä löytyy ainakin isoista ostoskeskuksista mutta myös keskikaupungilta olen ainakin yhden bongannut.

Esim. Hotelli Mundialin kivijalasta löytyy upouusi ja viihtyisä Beiju Tapiocaria.  Kaikki heidän makeat ja suolaiset tapiocalätyt ovat gluteenittomia.  Pannulla paistetaan öljyisista tapiocajauhoista eräänlainen räiskäle ja se täytetään makeille tai suolaisilla täytteillä.  Syödään sitten esimerkiksi sellaisesta pahvikuoresta.

Paikassa myydään myös Acai-marjaherkkua.  Joissain acai-annoksissa on seassa granolaa, joka ei ehkä ole gluteenitonta. Kannattaa tarkistaa.  Muutoin superfoodiksi ristittyä acaita kannattaa maistaa.

Gluteeniton artesaaniburgeri

Jos tekee gluteenitonta burgeria mieli, Praca do Comerciolta parisataa metriä Alfamaan päin sijaitseva pieni artesaaniburgeripaikka mainostaa niitä.  Valikoima on melko laaja ja varsin monipuolinen.  Heidän burgerit ovat pääosin naked burgereita, eli tarjotaan ilman sämpylää.

Burgerit olivat melko kookkaita ja listan burgerit kahta lukuunottamatta gluteenittomia. Toisessa oli olutkastike ja toisessa makkaraa jossa gluteenia. Maistoin myös kreikkalaisen salaatin joka oli myös maukas.

Ravintolan nimi on Cafe de Rio.  Osoite on Rua da Alfândega, 114

Heidän ruokalistaansa pääset kurkkaamaan tästä

 

Mäkkäreiltä saat myös gluteenitonta

Mäkkäreillä on nykyään ne kätevät tilausautomaatit, joissa on ihan oma osastonsa gluteenittomille vaihtoehdoille. Gluteenittomia vaihtoehtoja näytti olevan ihan mukavasti. Kannattaa kokeilla.

Mäkkäreitä on ostoskeskuksissa ja keskustassa ainakin Rossion aukion laidalla.

Telepizza

Sitten kun Lissabonin perinneherkut on kokeiltu saattaa tulla pizzanhimo.  Yksi toimija tullut vastaan, joka tuntuu panostavan aiheeseen.  Kaupungilla liikkuvista mopoläheteistä tuttu Telepizza on koonnut verkkosivuilleen ihan tarinaa tästä.

Itse en heidän gluteenitonta pizzaa ole maistanut, mutta vehnäpohjaan tehty oli yllättäen hyvin samankaltaisen makuinen kuin meidän tuttu Kotipizzamme.

Telepizzoja löytyy kaupungista useita.  Itse olen asioinut lähellä Cais de Sodren-asemaa olevassa.  Tämä on muuten ihan toisaalla mainitun gluteenittomia tarjoavan Zarzuela-kahvilan lähellä.  Myös siellä on listalla gluteenitonta pizzaa.

Gluteenittomat valikoimat ruokakaupoissa

Mikäli asut asunnossa jossa on ruoanlaittomahdollisuus, kannattaa katsoa myös kauppojen tarjontaa. Alla muutamia vinkkejä.

Continente

Useassa paikassa sijaitsevat Continente-hypermarketit pitävät sisällään varsin mittavan ruoka-osaston.  Ainakin Colombo-ostoskeskuksen Continentestä löytyy hyvä hylly gluteenittomia tuoteitta.  Tuttuja merkkejä Suomesta, mutta myös vähän kotitarjonnasta poikkeavia tuotteita.

Colomboon pääsee näppärästi sinisen linjan metrolla.

Jumbo

Amoreiras-ostoskeskuksen ruokakauppa kuuluu taas Jumbo-ketjuun.  Siellä on melko monipuolinen ruokaosasto jossa oma parimetrinen hylly gluteenittomille.  Tämä kuitenkin kalpenee Continenten ja erityisesti El Corte Inglesin valikoimille.

 

El Corte Ingles

El Corte Inglesin gluteeniton hylly on vakuuttava

Tätä tavarataloa ei hyvän ruoan ystävän kannata ohittaa. On kuin kotoinen Stockmann upgreidattuna.  Tavaratalosta löytyy erinomaisen laaja gluteenittomien tuotteiden hylly. Monista muista poiketen löytyy myös pakasteita, esim. leipää.

El Corte Inglesin löydät metrolinjojen risteyksestä Sao Sebastion aseman kupeesta.

Pingo Doce

Pingo Docen myymälöihin törmää kaupugilla helpoiten, niitä on siellä täällä. Gluteenittomien tarjonta niissä melkoisen kehnoa, vaikka muuten erinomaisia lähikauppoja ovatkin.

Täydennän tätä listaani tässä reissun loppuvaiheessa.