Täytyy sanoa, että en normaalisti ole mikään kovin innokas jalkapallon seuraaja, mutta Portugalissa aikaa viettäessä jalkapallo tuli paljon lähemmäksi arkea. Kirjasin alla vähän huomioita aiheesta, jotta sinun on halutessasi helpompi tutustua jalkapallokulttuuriin Lissabonissa.

Jalkapallofania hemmotellaan Lissabonissa. Kaupungissa pelaa kaksi pääsarjajoukkuetta, maan pääsarjaa pitkälti dominoinut punavärinen SL Benfica sekä Cristiano Ronaldon ensimmäinen ammattilaisseura, valkovihreä Sporting.

Koska kotini on Tampereella, puoleni olen tottunut valitsemaan. Minun värini Portugalissa on punainen, eli tarkasteluni aiheeseen liittyy pääsääntöisesti Benficaan. Jos olet Sportingin fani, ei siinä mitään. Arvostan päätöstäsi, niin kuin Tampereellakin on toisen jääkiekkojoukkueen kannattajille tapana tehdä.

Benfican stadion – Estadio de Luz

Tämä valon stadioniksi nimetty moderni stadion sijaitsee kaupungin laidalla, ihan suuren Colombo-ostoskeskuksen vieressä.  Sinne pääsee helposti sinisen linjan metrolla,  pysäkki  Colegio MIlitar/Luz.   Asema on kauppakeskuksen yhteydessä ja siitä on selkeä ohjeistus tien yli stadionille.  Jota ei voi kyllä olla huomaamattakaan.  Tai peli-iltana kuulematta.

Jos satut Lissaboniin pelikauden ulkopuolella, suosittelen todella vierailemaan stadionin tutustumiskierroksella.  Noin tunnin kestävällä stadionkierroksella ja pääsimme hyvin perille Benficasta, sen stadionista, seuran toiminnasta ja tapasimme myös seuran nimikkokotkat, joista yksi laskeutuu aina ennen peliä stadionin keskiympyrään.  Kierrokseen oli mahdutettu myös vierailu vierasjoukkueiden pukuhuoneissa, virtuaalilaseilla pääsy kaikkein pyhimpään,  Benfican pukuhuoneeseen ja ko. lasien kanssa kävely pukuhuoneen portista täpötäydelle stadionille. Todellakin suosittelen.  Aikuisen lippu maksoi vähän reilun kympin.  Lipun sai ostettua stadionin yhteydessä olevan pienen kauppakeskuksen yhteydessä olevasta lippumyymälästä.   Kierroksia alkoi tasatunnein.  Stadionilla on myös museo, mutta se jäi katsomatta.

Miten liput Benfican peliin

Itse ostin liput Rua Augustalla olevasta Benfican myymälästä.  Se löytyy näppärästi Rossio-aukion ja Praca do Comercion väliseltä kävelykadulta.    Lippuja saa myös stadionin yhteydestä olevasta suuresta lippumyymälästä.  Käsitykseni mukaan suosituimpiin peleihin lippujen myyntiä turisteille rajataan.  Jonossa edellinen kaveri yritti lippua johonkin ratkaisupeliin, mutta ei sitä saanut, koska hänellä ei ollut Benfican ”passia”.  Mutta ko. kerhoon liittyminen ei liene ongelma, jos viitsii nähdä vaivaa (ja maksaa hiukan). Muista muuten ottaa henkkarit mukaan lippukaupoille.  Lippuja saa ostettua näppärästi myös Benfican verkkosivuilta. Kokemusta tästä minulle ei ole.

Jalkapallomutsi Madonna

Lissabonin tunnetuin uusi asukas lienee Madonna, joka muutti kaupunkiin elääkseen tavallista jalkapallomutsin arkea.  Hänen malawilaislähtöinen adoptiopoika David Banda nimittäin pelaa joukkueen junioriakatemiassa.  Lissabonissa oleillessaan popin kuningatar käyttää paljon aikaansa pojan harjoituskentän laidalla.  Ihan helposti et kyllä Madonnaa kentän laidalta bongaa, sillä Benfican treenit pidetään Tejo-joen toisella puolella, Seixalissa olevassa harjoittelukeskuksessa, Caixa Futebol Campuksella.

Tämä yleisöltä suljettu harjoittelukeskus on erittäin korkeatasoinen, sieltä löytyy yhdeksän kenttää. Pääosin nurmikenttiä, mutta taitaa siellä pari kolme hiekkatekonurmeakin löytyä. Keskuksessa harjoittelee seuran kaksi ammattijoukkuetta sekä akatemiajoukkueet. Kampuksella on myös Benfican oma hotelli, johon joukkue kokoontuu ennen jokaista peliä. Toki kampukselta löytyy myös fysioterapiakeskukset, Benfica Lab-kehityskeskus,  voimaharjoittelu- sekä vesiharjoittelufasiliteetit.  Ja me Suomessa edelleen ihmetellään, miksi kisaportit eivät aukea meille…

Top-vinkki futisnuoren vanhemmille

Benfica järjestää keväisin ja kesäisin leirejä harjoituskeskuksessaan.  Ne ovat osa seuran liiketoimintaa.  Löytyy 6-16 vuotiaille jalkapallotoivoille tarkoitettuja holiday campeja sekä viikosta kolmeen kestäviä,  muutaman pykälän kehittyneemmille junnuille tarkoitettuja Elite Training Campeja, jossa hiotaan taitoja todella huippujen opissa ikäluokissa U14-19.  Näistä löytyy lisätietoja Benfican verkkosivuilta otsikoiden Holiday camp/Elite training camp alta.  Holiday campien hinnat alkoivat vajaasta parista sadasta eurosta.

Casa do Benfica

Jossain vaiheessa Uberilla ajallessa pisti silmään kerrostalon alakerrassa oleva huoneisto, jossa oli Benfica-kyltti.  Kysyin Uber-kuski Paulolta asiasta.  Kertoi niiden olevan eräänlaisia paikallisia kerhotiloja, johon Benfica-fanit kokoontuvat pelailemaan pelejä, syömään ja tietysti puhumaan Benfican peleistä kahvikupin tai oluttuopin ääressä.  Niistä löytyy myös fanituotepisteitä.  Minulle on vielä jäänyt epäselväksi myydäänkö niissä myös pelilippuja.

Casa do Benfica-verkosto on melko laaja, niitä löytyy eri puolilta Portugalia ja taitaa niitä olla maan rajojen ulkopuolellakin. Itse asiassa viideltä eri mantereelta.  Jos siis Benfican pelin katsominen kiinnostaa, mutta satut olemaan vaikka Philadelphiassa, Sydneyssä tai Genevessä,  Casa do Benfica voi olla hyvä vaihtoehto.   Muut lokaatiot löytyvät näppärästi Benfican verkkosivuilta.