Portugali on tunnettu viineistään, täällä tehdään hyvää puna- ja valkoviiniä. Kaupunki on tunnettu lisäksi vihreästä vinho verdestä sekä Porton alueelta kotoisin olevasta portviinistä.  Vähemmän tunnettua on portugalilainen olutkulttuuri. Olen aikani kuluksi vähän tutustunut siihenkin ja kokoan alla muutamia vinkkejä, jos satut täälläpäin liikkumaan. Tämä on nyt reissun puolivälissä tehty listaus, voi olla, että vielä jollain täydentyy. Ensi viikon jälkeen matkustan reiluksi viikoksi Portoon. Sieltä saattaa jotain uutta ilmaantua.

En tässä postauksessa ota kantaa oluiden makuun, koska makkasioistm ei voi kiistellä.

Paikalliset valtamerkit

Lissabonin katukuvassa näkyy vahvasti kaksi olutbrändiä Heineken-konserniin kuuluva Sagres sekä Superbock.   Molemmat vaaleita lagereita, mutta sekä  Super Bockilla että Sagresilta löytyy joistain ravintoloista ja isommista kaupoistakin kun myös tummempaa  ja täyteläisempää tarjontaa.

Super Bockin tuotteita voi maistella hauskalla tavalla Time Out Marketissa joissa heille on Super Bock Beer Experience-piste.  Perus-lager ja neljä tummempaa laatua hanoissa ja oluet saa halutessaan laskea omatoimisesti. Ostat kortin ennakkoon ja sillä käyt sitten haluamassasi hanassa kuluttamassa saldoa. Pisteen henkilökunta kertoo mielellään tuotteistaan.  0,4 litran Bengal Amber IPA maksoi 3,50€.

 

Cerveteca Lisboa

Rauhallisella alueella, olisikohan tämä Bairro Altoa tai Principe Realia,  löytyy pieni ja viihtyisä olutravintola Cerveteca Lisboa.  Paikasta löytyy 14 hanaa, joista kaksi sellaisia käsipumppuja.  Hanaoluista reilu puolet on paikallisia, mutta paikasta löytyy runsaasti eurooppalaisia käsityöoluita.  Baarin kaveri kertoi heiltä löytyvän 30-35 portugalilaista tuotetta, vaikkei he ole niihin erikoistuneetkaan.

Cerveteca Lisbonissa on myös kaksi ”handpump”-hanaa

 

Cerveteca Lisbonin hanaolutlista. Tähdellä merkitty portugalilaiset.

Ruokalistalta löytyi pikkupurtavaa. Kenenkään en parin tunnin aikana nähnyt niitä tilaavan. Monet asiakkaat näyttivät ostavan muutaman oluen mukaansakin. Baarimestari maistattaa mieleellään hanaoluita pikkulasista.

Osoite on Praça das Flores 62,

Crafty Corner

Crafty Cornerin hyvä paikallisten oluiden hanavalikoima näkyy selkeästi taulussa. Plussaa henkilökunnan valinnoista oikealla.

Muutama sata metriä Time Out Marketilta Baixaan päin sijaitsee alkuvuonna avattu Crafty Corner.  Ravintola on todella viihtyisän näköinen,  tiloja alakerrassa ja eräänlaisella parvella. Hanarivistössä 12 hanaa, joissa kaikissa portugalilaisia oluita.

Paikasta on saatavilla pikkupurtavaa.  Seurueeni tilasi hyvännäköisiä ja tuoksuisia codfish cake-annoksia, jotka tarjoiltiin rucolan kanssa. Varmaan toimii hyvin oluen kanssa.

Mikäli portugalin maltaat eivät maistu, 50 metriä paikasta löytyy British Pub, jonka tusinasta hanasta löytyy tavanomaisempia paikallisia sekä isoja brändioluita maailmalta.  Hanassa vaikkapa Carlsbergiä, Hoegaardenia tai Guinnessia. Luin jostakin tämän olevan kaupungin vanhin pub.

Crafty Cornerin löydät osoitteesta Travessa de Corpo Santo 15

Lisbeer

LisBeerin hanalista

Alfaman kupeessa, vähän huonosti havaittavissa olevalla sisäpihalla lymyilee pieni Lisbeer.  Sieltä löytyy hanasta kymmenkunta tuotetta. Paikka ei ole erityisesti leimautunut paikallisiin, mutta kyllä niitä sieltä löytyy jonkin verran.   Osoite on  Beco do Arco Escuro 1.  Löytyy viereiseltä, Alfaman suuntaan menevältä kadulta porttikongiin kurkistamalla.

Duque Brewpub

Duquen hanoista löytyy 12 olutta. Sekä heidän omia että muiden panimoiden.

Chiadossa sijaitseva olutpubi on keskittynyt paikallisiin ja alueellisiin portugalilaisiin oluisiin. Niitä löytyy runsas määrä. Heillä on myös oma panimo, joka aukeaa heti baaritiskin takas. Ravintolasta saa myös pikkusyötävää.

Duquessa on kolmisenkymmentä paikkaa sisällä ja viihtyisä terassi Rossion aukiolle meneville portaille.  Jos tulet paikalle kävellen, olut maistuukin hyvälle, koska paikka on korkean mäen päällä. Mutta kävely kannattaa.  Erinomainen paikka.

Pullovalikoima on laaja, noin 70 erilaista.

Duquen logon on suunnitellut yksi heidän työntekijöistään, joka osallistuu myös oluentekoon.  Hän on toiselta ammatiltaan graafikko

Dois Corvos

Marvilassa, muutama kilometri Tejo-joen vartta sisämaahan päin sijaitsee Dois Corvois-panimoravintola.  Todella factory/garage-henkisessä panimoravintolassa artesaanioluita löytyy hanasta 13 eri laatua ja muutenkin tarjonta kohdallaan.  Tila on suoraan panimotilan yhteydessä.  Tarjolla myös musiikkia, koska saapuessani DJ oli purkamassa laitteitaan.   Mukaan saa ostaa myös lahjapakkauksia ja erikokoisia take-away-pulloja odottamaan Suomen kehittyvää alkoholilainsäädäntöä.   Tarjolla myös pikkupurtavaa.

Mennessäni Dois Corvos-panimoravintolaan, taksikuskikin epäili, onko kyseessä joku moottoripyöräkerhon tila, koska paikka on kadulla jossa lienee pääasiassa teollisuustiloja.  Ja varsinainen panimorakennus oli huputettuna remontissa.  Ravintola on vähän syrjässä turistien valtaväyliltä, mutta taksilla tai Uberilla pääsee.  Kävin siellä arki-iltana, ei ollut kovin pitkään auki, joten tsekkaa aukioloajat ennen sinne lähtöäsi. Osoite on R. Cap. Leitao 94

Fabrica Musa

Käsityöläisolutmerkki Musa pitää päämajaansa ihan Dois Corvosin vieressä. Musan oluita ovat mm monista ravintoloista pullotavarana myynnissä olevat Mick Lager,  Red Zeppelin Ale ja Born in the IPA.  Täkäläiset oluenystävät pitävät Dois Corvosin oluita hieman parempina, mutta suosittelevat käymään Musan panimolla, se on kuulemma viihdyttäväksi tehty.  Siellä on myös aikataulutettuja panimokierroksia.

Musa soi osoitteessa Rua do Açúcar 83. Tsekkaa myös Musan aukioloajat lähtiessäsi.

Speakeasy Ulysses / Ulysses Tasting Room

PIeni baari – suuret oluet. Manuel baaritiskinsä takana. Kuva on otettu ulko-ovelta.

Pikkuisen muista vinkeistä poiketen vedän esiin villin kortin.  Alfaman pikkukujalla löytyi aivan huikea laatujuomien ystävän keidas, pikkuruinen,  kymmenen asiakaspaikan baari. Baari on avattu viime keväänä. Baarin omistaa Manuel-niminen heppu joka asuu normaalisti Edmontonissa, mutta pitää harrastuksenaan tätä baaria kotikulmillaan, omistamassaan 700 vuotta vanhassa talossa. Hän on asuinmaassaan Kanadassa toimiva alkoholin maahantuoja. Vie Eurooppalaisia juomia Kanadaan.

Manuelin baarin juomavalikoima onkin huikea. Hän kertoo baarissaan olevan mm. Euroopan parhaan bourbon-viskin valikoiman sekä monia muita herkkuja.  Kävi illan aikana hakemassa kellaristaan näytille 1840 vuodelta olevan benediktiinilikööripullon. Ginejä 80-90 kpl, bourbon-viskeissä euroopan laajin valikoima. 1800-luvulta löytyy ainakin Camparia, Noilly Pratia, vermutteja, vodkaa.

Olutpuolella hänellä hanassa muistaakseni 8 erilaista laatua premium-oluita,  mm. Dois Corvosin tuotteita ja Mean Sardine-panimon erinomaista Voragem Black IPA:a tai Musan ja portolaisen Letran yhteistyössä panemaa Y.M.C.Alea.  Lisäksi hän hakee viereisessä rappukäytävässä olevasta kellaristaan lisää pullotavaraa.

Hintataso tässä paikassa hiukan korkea, mutta varsinkin jos Manuel sattuu paikalle, hänen kanssaan ilta sujuu leppoisasti jutellen jääkiekosta. Hän on suuri NHL-fani.  Ja koska paikka on niin intiimi, harvoin kokee samanlaista yhteisöllisyyttä. Manuelin baarimestari on myös kanadalainen.

Manuelin baarin löydät Alfamasta, osoitteesta Rua da Regueira 16a. Baari muuttumassa kokonaan ”salakapakaksi”, oveen on jo asennettu ”mekaaninen” soittokello. Sisälle pääsee ketjusta kelloa soittamalla. Paikka auki vain iltaisin n. klo 18-24.  Vahva suositus.

Museu de Cerveja

Ravintola tarjoilee oluet nimikkolaseistaan.

Praca do Comercian kulmalla majaileva olutmuseoravintolakokonaisuus pitää sisällän laajan terassialueen ja sisätilat.  Olutlista on melko laaja, mutta hanassa vain kahta laatua Sagresia sekä Bohemia Amber. Pulloissa löytyy Rolls Beerin, Sovinan, Vadian, 8°Colinan, Rapadan, LX Beerin, Bolinan ja Bauer-Lopesin käsityöpanimoiden tuotteita. Erikoisuutena listalta löytyy portugalinkielisten maiden mallasjuomia.  Milloin sinä olet viimeksi maistanut angolalaista, mosambikilaista tai brasilialaista olutta ?      http://www.museudacerveja.pt/index_eng.html

Olutostokset kaupoissa

Perusmercadojen hyllyltä löytyy yleensä kylmästä sekä Sagresia että Superbockia. Sama valikoima toistuu myös isoissa marketeissa. Koot vaihtelee 2 dl pikkupullosta litran lasipulloon.  Pienimmät pullot myydään 6 kpl pahvipakkauksissa, mutta 2,5 dl pulloa löytyy myös irtomyynnistä.  Katsoin jostain kaupasta hintatasoja,  0,25 l maksoi 80 senttiä,  0,33 litrainen 89 senttiä ja litran lasipullo 1,80 euroa.

Sagres lienee yleisin olut täällä. Sitä löytyy monessa koossa. Tässä kuvassa 0,25, 0,33 ja 1,0 litraa.

Palasin Portugaliin muutaman kuukauden jälkeen ja selkeästi siinäkin aikana olutkulttuuri oli edistynyt.  Kaupoissa oli ainakin näkyvämmin myös suurten toimijoiden erikoisolut tarjonta esillä.

 

 

Mikäli haluat löytää laajan valikoiman portugalilaisia oluita suosittelen menemään Sao Sebastion metroaseman yhteydessä olevaan El Corte Ingles-tavarataloon, jonka alakerran ruoka-osastolla on paljon paikallisia oluita.  Oluita myydään mukaan yleisesti myös olutravintoloista.  Esim. Cerveteca Lisbonissa on erityinen hylly, jossa voi ihan rauhassa katsella valikoimaan. Ja vaikka maistaa jotain hanassa olevaa pikkulasista.

 

Coworkissa Happy Hour

Torstaisin coworkilla on happyhour

Kesken tämän postauksen kirjoittamisen coworkin ystävällinen Tilane kävi kysymässä ”Do you like beer?”. Kertoi että joka torstai täällä coworkissa on happyhour, jolloin talo tarjoaa olutta.  Kahvihuoneessa on siis oluthana, joka on nyt vapaasti käytössä.  Eli, jos pidät oluesta ja haluat työskennellä Lissabonissa, torstaisin IDEIAhub Palacio on oiva valinta.