Ana ja Joao olivat todella lämminhenkiset oppaat. He vuokraavat myös omaa huoneistoa Airbnb:ssä. Se lyötyy hakusanoilla ”Airbnb The genuine lisboa menina e moca”

Kuten edellisessä postauksessa kerroin, varasin Portviini-illan Airbnb:stä. Sen aika koitti eilen illalla. Tein varauksen vasta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä ja nukkumaan mennessä oli vielä epäselvää, toteutuuko kokemus. Aamuyöllä, tehtyäni ensin sen henkilöllisyyden varmentamisen, kuittaus palvelusta oli sähköpostiin saapunut. Asia on kunnossa.

Aamulla myös ohjelmapalvelun järjestäjä, Ana, lähetti viestinsä ja kertoi missä tavattaisiin. Tapaamispaikaksi ilmoitettiin Praga do Comercion kulmalla oleva ginja-kioski. Menin sinne vähän etuajassa. Muutaman minuutin päästä paikalle asteli pariskunta, noin viisikymppisiä. Nainen esitteli itsensä Anaksi, miehen nimeksi paljastui myöhemmin Joao. Selvisi, että olen illan ainoa vieras. Se vähän yllätti.

Kävelimme pienen matkan läheiseen Rua dos Bacalhaerosilla sijaitsevaan portviiniravintolaan, nimeltään Tabuas.  Se oli pienehkö tunnelmallinen paikka, jonka seinät oli täynnä viinipulloja, kuten myös kattokin. Ihmiset istuivat pienien viinitynnyripöytien ääressä ja meille oli varattu paikan ainoa oikea pöytä. Jo matkalla ravintolaan selvisi, että Airbnb:n tarjoama elämyspalvelu on melkoisen uusi. Olin heidän ensimmäinen elämysasiakkaansa. Molempia osapuolia taisi vähän jännittää.

Sisäkuva ravintolasta

Istuimme pöytään ja juttelimme alkuun portviineistä. He tilasivat minulle ”pakettiin kuuluvan” tapaksen, annoin heidän valita. Valinta päätyi erittäin maukkaaseen, paahdettun portugalilaiseen chorizo-makkaraan. Se tarjoiltiin vaalean leivän kanssa. Toimi yllättävän hyvin makeidenkin viinien kanssa. Viinejä tuli tarjolle viisi erilaista, kaksi vaaleaa portia, joista toinen melko kuiva ja kolme punaista. Vanhin niistä 20 vuotta vanhaa. Melkoista linnunmaitoa oli se. Ravintolan tarjoilija kävi aina erikseen kertomassa minulle,  minkäikäisestä ja mitenk valmistetusta viinistä oli kulloinkin kyse.

Tapaamisemme kesti noin kaksi tuntia ja he halusivat näyttää vielä päätteeksi katedraalin, jossa minun kannattaa kuulemma poiketa.  Ilta oli todella lämminhenkinen, mutta myös informatiivinen. Kävi nimittäin ilmi,että molemmat hostini olivat ammatiltaan matkaoppaita. Lisäksi Joao oli taustaltaan historian opettaja. Varsinkin Joaon englanti oli tosin sen verran ”portugalilaista” että osa historiasta meni kyllä ohi. Mutta niinhän siinä kävi aikoinaan koulussakin.

Molemmat hostit olivat kovin eläinrakkaita ja paijasivat katedraalin vieressä olevan kioskin työntekijän koiranpentua.

Mutta erittäin suositeltava tapa tutustua kulttuuriin (ja portviiniinkin) tämä oli. Lisäksi sain heiltä monia hyödyllisiä vinkkejä, mitä kannattaa tehdä. Kotiinpaluuseen on vielä melkein neljä viikkoa. Varmasti tulen jonkun toisenkin elämyksen tuolta ostamaan.

***** Viisi tähteä.