Vietin keväällä muutaman päivän Portossa ja parina iltana poikkesin muutamassa paikallisten arvostamassa olutravintolassa. Alla muutama varma vinkki oluenystävälle Portoon.

Letraria Craft Beer Garden

Letrariasta löytyy tällaiset hanarivit sekä ylä- että alakerrasta.

Ainoa varsinainen panimo(n)ravintola, jossa poikkesin oli Letra-panimon omassa  Letraria Graft Beer Gardenissa. Ravintola koostuu katutason pikkupubista ja alakerrassa olevasta isommasta puolesta, josta saa myös pubiruokaa ruokaa. Alakerrasta pääsee pienelle sisäpihan ”olutpuutarhalle”. Hanoja löytyy molemmista kerroksista parisenkymmentä ja tuotteet näissä pääosin omia. Muutamia collaboration-tuotteita toki seassa. Letran tuotanto on mielestäni laadukasta ja Letrariaan kannattaa varata tovi aikaa. Letra-panimon tuotanto on kaupungin ulkopuolella, mutta paikka on täysin Letran brändille omistettu.

Letraria löytyy osoittesta 101 Rua da Alegria.

Armazém da Cerveja

Letrariasta parin minuutin kävelymatkan päässä, kulman takana on Armazem da Cerveja-olutravintola. Täällä soi omaan korvaani tosi hyvä rockmusiikki, joka oli aika poikkeavaa täälläpäin. Käy kuuntelemassa, sopiiko omiin korviisi. Hanoja reilut puoli tusinaa, pääosin paikallisia, pullotavaraa taisi olla kuutisenkymmentä lajia. Takapihalla oli myös pieni ”olutpuutarha”. Siellä en käynyt, koska satoi vettä. Tosi rento paikka, ehdoton suositus.

Armazemin löydät osoitteesta 130 Rua Formosa. Google karttapalvelu näyttää siinä kohtaa Beer Warehousea, joka taitaa olla nimi englanniksi käännettynä.

Catraio Brew Shop ja Pyynikin Mosaic


Yksi parin kuukauden Portugalin yllättävimmistä käänteistä oli, kun menin Catraio-nimiseen olutravintolaan. Siellä kullekin asiakkaalle avattiin ”piikki”, johon sitten juomia saattoi tilata. Piikki nimettiin etunimellä. Baarimikko ei osannut kirjoittaa lausumaani nimeä, joten annoin hänelle kortin, josta ilmeni että olen Suomesta. Baarimikko käveli jääkaapille ja toi eteeni huurteisen Pyynikin Mosaic-lagerin. Oluen, jota oli siihen aikaan kotikaupungistani Tampereelta vähän vaikeaa saada. Siksikin hauska yhteensattuma, että kotiparvekkeeltani melkein näkyy Pyynikin vanhan panimon kuparipannut.

Tarjosin sitten tamperelaisoluet vieressä olevalle portugalilaiskaverille ja yhdelle alaskalaiselle olutharrastajalle, joka oli matkustanut Euroopan turneellaan Portoon tullakseen Catraioon. Varsinkin Alaskan kaveri tykästyi Mosaic Lageriin. Hanoja oli toistakymmentä ja valikoima aika mukava. Lisäksi laaja pullo-oluiden tarjonta.

Kun ihmettelin, miten teillä voi olla Pyynikin olutta Portossa, omistaja kertoi, että heillä on jokin meksikolainen tavarantoimittaja, jolla on yhteyksiä Pyynikin panimoon. Aika mutkikkaita on joskus oluenkin reitit.

Pyynikki oli jopa tehnyt Two broken ribs Reindeer Moss Stout- collaboration-oluen yhdessä portugalilaisen Post Scriptum-panimon sekä espanjalaisen In Peccatum-panimon kanssa. Siitä tuotannosta oli jäljellä vain yksi tyhjä tölkki, josta kuva alla.

Catraio on aktiivinen myös tapahtumien järjestämisessä. Kannattaa liittyä heidän Facebook-sivun seuraajiin, jos sinne päin on mielimässä.
Catraion löydät osoitteesta 256 Rua de Cedofeita verkosta www.catraio.pt

Catraiosta vajaat sata metriä, kadun toisella puolella oli muuten mainio taiwanilainen Bao´s pikaruokapaikka. Tarjoilivat maailmalla kovassa nousussa olevia taiwanilaisia gua bao-burgereita, joissa vesihöyryllä kypsennetyt sämpylät ja asiaan kuuluvat täytteet. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Bao’sin listalla oli myös euron maksava Happy ending Shot, joka oli jonkinlainen 31 % Baos mini ”beer”. En maistanut, maista sinä ja kerro millainen oli.

Francesinha ja olut


Jos Lissabon tunnetaan sardiineistaan ja pasteis de nata-leivoksistaan, Porton perinneherkku on Francesinha-leipä, joka tarjotaan olutpohjaisessa kastikkeessa. Sopii siis tähän olutvinkkien listalle. Kokeilin leipää pari kertaa Lissabonissa, mutta Portossa tapaamani paikallisen vinkistä pääsyin Capa Negra II-ravintolaan, jonka bravuuri oli kyseinen leipä. Sen kummemmin erittelemättä makuelämystä, suosittelen käymään maistamassa. Toimii oluen kanssa mainiosti. Vaalean leivän välissä lihaa, lihaa, makkaraa, makkaraa, juustoa ja vähän vielä lisää juustoa. Alla on olutpohjainen kastike, jonka päälle laitettu kasa ranskalaisia perunoita. Itse otin vielä kananmunan päälle. Ei ihan kevyt setti.