Keväällä jäi blogitekstien julkaiseminen kesken, tai itse asiassa tekstejä tuli jokunen kirjoitettua, mutta niiden viimeistely jäi tekemättä. Vaikka en yleensä kyllä kovin paljon tekstejä hiokaan. Olen julkaissut tuotokset yleensä samantien ja jos kotiväki kovasti vaatii kirjoitus- tai muita virheitä korjaamaan, saatan tekstejä vähän editoida. Ei tämä niin vakavaa ole. No, oli maaliskuun lopulla jo niin paljon uudet asiat mielessä, joten siirsin tekstien julkaisua. Sivustolla on kuitenkin kaiken aikaa ollut sen verran liikennettä, että täytyy keskeneräiset hoitaa kuntoon. Päivittelen tätä blogia niiltä osin lähiviikkoina.

Uudestaan Portugalissa!
Parin mielenkiintoisen sattumuksen vuoksi kirjoitan tätä nyt heinäkuisena maanantaiaamuna Costa da Caparicassa olevasta Airbnb-asunnosta. Saavuin tänne perheen kanssa viime tiistaina. Vietämme täällä muutaman hetken nauttien Portugalin kesästä.

Miksi Costa da Caparicassa?
Mikä ihme tämä paikka onkaan? En tiennyt paikasta mitään, ennen kuin tulin maaliskuussa Porton reissulta. Junan saavuttua Lissaboniin, Santa Apolonian juna-asemalle, tilasin totutusti Uber-kyydin, koska kaikki reissun tavarani olivat mukana. Aikanaan Suomeen palatessani ilmeni, että ylikuormaa oli kymmenen kiloa. No, takaisin Uberiin. Matkasimme uudelle asunnolleni Entrecamposiin Paulo-nimisen (nimi saattaa olla muutettu) Uber-kuljettajan kanssa. Matka kesti reilun vartin. Juttelimme matkan aikana Lissabonissa olostani ja siitä, että eipä ole tullut paljon turistinähtävyyksiä kierreltyä. Kuljettaja kertoi, että muutamat jutut kyllä kannattaisi ehkä kuitenkin käydä bongaamassa. Christo Rei(Jeesus)-patsas joen toisella puolella, Belemin torni ja joitain muita. Kaksi ensin mainittua ovat kuitenkin vähän matkan takana, helposti julkisilla matkoineen päivä tärvääntyy, enkä vähäisiä jäljellä olevia aikojani halunnut turistinähtävyyksiin haaskata.

Lissabon roadtrip
Kuljettaja teki kuitenkin ehdotuksen; hän voisi auttaa minua asiassa. Koska oli maaliskuinen sunnuntai, liikenneruuhkat olivat melko vähäiset. Voitaisiin ottaa parin tunnin roadtrip ja kiertää paikat. Siirtyminen kohteeseen, valokuvat haltuun ja kohti seuraavaa. Se tuntui sopivalta. Sain kuljettajan whatsapp-numeron ja kun pääsin sisälle asunnolle, laitoin viestiä, että nähdään puolen tunnin päästä alaovella.

Niin me sitten teimme noin kolmen tunnin Lissabonin turistin mustsee-kiertoajelun. Belemin torni, Jeronimoksen luostari, Pasteis de Belem-leivokset, Tejo-joen ylittävä, vaikuttava ”25. huhtikuuta-silta”, Jeesus-patsas joen takana Almadassa ja vähän muutakin. Noista nuo leivokset jäivät maistamatta, koska tiskille oli arviolta tunnin tai kahden jono. Vaikkakin Paulo vei minut näppärästi sivuovesta kahvilaan sisään. Hyvällä tuurilla tämä sivuovi voi olla oikotie Pasteis de Belem-leivosten herkutteluun, mutta nyt kaikki pöydätkin olivat täynnä. Belemin leivoksissa on sama vivahde kuin Ikean lihapullissa. Ne maistuvat oikein hyville, kun on kierrellyt vaimon kanssa muutaman tunnin kalustehallin käytäviä. Belemin leivokset maustuvat pitkällä jonottamisella. Neuvokkaana miehenä Paulo kuitenkin ehdotti, että hän tietää vielä paremman paikan leivosten maistamiseen.

Koukkasimme siis Jeesus-patsaalta noin kymmenen minuutin matkan Costa da Caparicaan. Kyseessä oli pieni, paikallisten suosiossa oleva kylä valtavan hiekkarannan äärellä. Paulo kertoi, että yhtenäistä hiekkarantaa olisi 30-40 kilometriä. Kyseessä jopa Portugalin pisin yhteinäinen hiekkaranta. Kylässä on rannan lisäksi muun muassa Santo Antonion leipomo-konditorio, josta saa Pasteis de Santo Antonio-leivoksia. Kävimme siellä, leivokset olivat loistavia. Ostin muutaman asunnollekin. Erinomainen versio samasta pasteis de nata/belem-leivoksesta. Saman nimistä makeaa myydään muuten kotimaassa Lidlistä. Monet kehuvat sitä erittäin hyväksi. Mutta jos olet kerran maistanut uunituoreen natan esim. Santo Antoniossa, saatat olla eri mieltä.

Muista ripotella näiden portugalilais-leivosten päälle kanelia ennen herkuttelua

Costa da Caparicasta jäi kuitenkin mielen päälle jotain kaivelemaan. Rantalomakohde kaupungin kupeessa. Yhdistetty kaupunki-/rantaloma. En ole lainkaan rantalomatyyppiä, mutta olisihan se koettava. Nyt täällä siis ollaan. Lisää Costa da Caparicasta  myöhemmin.